home | algemeen | reisschema | reisverslag | fotogalerij | filmpjes | links | onze reizen

 

 

BOLIVIA


Hieronder vind je wat algemene informatie over Bolivia. Wij hebben dit land (in combinatie met Peru)
± 4 weken bezocht in november 2006. Het hoogtepunt vonden wij het bezoek aan Salar de Uyuni.

Wist je dat?
* Men in Bolivia Spaans spreekt
* De lokale valuta de Boliviaanse Boliviano (BOB) is
* Het in Bolivia 5 uur vroeger is ten opzichte van de Nederlandse winter(!)tijd
* 'Llama' (lama!) een delicatesse is

Ligging en landschap
Bolivia is volledig omsloten door andere landen. Het grenst in het noorden en oosten aan Brazilië, in het zuidoosten aan Paraguay, in het zuiden aan Argentinië en in het westen aan Peru en Chili. Bolivia is qua oppervlakte het vijfde land van Zuid-Amerika en ongeveer net zo groot als Spanje en Frankrijk samen.
De Boliviaanse Andes bestaat uit twee evenwijdig lopende bergketens. Daartussen, op een hoogte van ± 4.000 meter, ligt een hoogvlakte, de Altiplano. In de oostelijke bergketen zijn toppen tot 6.500 meter hoogte. De westelijke bergketen kenmerkt zich door veel vulkanische activiteit en droge woestijnachtige gebieden.
Het laagste punt van Bolivia ligt bij de Rio Paraguay (90 meter boven zeeniveau). Het Titicacameer is het hoogst bevaarbare meer ter wereld en ligt op de grens met Peru. Het noorden van Bolivia behoort tot het stroomgebied van de Amazone. In het zuidwesten liggen uitgestrekte salpeterwoestijnen en zoutmoerassen.
La Paz is de commerciële hoofdstad van Bolivia en hier woont ook het merendeel van de bevolking. Eén van de eilanden in het Titicaca meer is het Eiland van de Zon. Volgens de legende verrezen de grondleggers van het Inca-imperium, Manco Lapac en Mama Occlo, hier. Ook wordt wel gezegd dat de zon hier is geboren.
Sucre, met veel koloniale architectuur en een rijk verleden is de officiële hoofdstad. Potosí was door haar zilvermijn ooit de rijkste stad ter wereld. Het zoutmeer Salar de Uyuni (9.000 km²), lijkt op een inmense sneeuwvlakte onder een blauwe hemel.

Flora en fauna
In de Boliviaanse Amazone groeien zeldzame mahoniebomen, cacaobomen, rubberbomen, de bibosi en veel palmensoorten. In het tropisch regenwoud groeien ook veel kleine bomen en lianen zoals varens, begonia’s en pardijsbloemen.
Deze gebieden herbergen zeer veel dieren zoals de panter, de navelzwijn, de reuzenanaconda, neusberen, miereneters, otters, luiaards, doodshoofd- en brulapen.
Op de hoogvlakte groeit weinig door de kou en de geringe neerslag. Lage struiken, cactussen, vetplanten, mossen en gele graspollen zijn hier wel te vinden. De bekendste groep dieren van de Andes zijn de kameelachtigen zoals de guanaco, de vicuña, de alpaca en de lama.
Andere bijzondere diersoorten zijn de viscacha (grote chinchillasoort), de zeldzame brilbeer, de conder, Andes ganzen, ibissen, futen en meerkoeten. Zoogdieren in het Andes gebergte zijn o.a. de bergocelot en de poema, de wilde marmot en de armadillo (gordeldier).

Klimaat
Bolivia is in verschillende klimaatzones te verdelen. In het Amazone gebied is het tropisch en vochtig, in het zuidoosten is het droog en heet, in de valleien is het vrij koel en in het hoogland is het koud. Het regenseizoen is tijdens de Boliviaanse zomer, van december tot april. In de Bolivaanse winter, van mei tot augustus, is het droge seizoen.
Het klimaat van Bolivia kan vanwege de vele hoogteverschillen ook anders worden verdeeld: boven de 4.000 meter is het meestal koud (tierra fría), ’s nachts kan het zelfs -20 graden celsius zijn. Tussen de 2.000 en 4.000 meter is het gematigd warm tot koud. Tussen de 1.500 en 2.500 meter is het vaak aangenaam subtropisch weer (tierra templada). Beneden de 1.000 meter is het over het algemeen tropisch warm (tierra caliente).

Geschiedenis
Men gaat er vanuit dat zo’n tienduizend jaar geleden de eerste oorspronkelijke bewoners, indianen, vanuit Azië naar Zuid-Amerika kwamen. Rond 1441 werd Bolivia door de Inca’s bestuurd. Destijds was de taal van de Inca’s, het Quechua, de taal die door iedereen gesproken moest worden. Het is nu nog steeds één van de huidige officiële talen van Bolivia.
Rond 1545 werd Zuid-Amerika, en dus ook Bolivia, gekoloniseerd door de Spanjaarden. Op 6 augustus 1825 werd de onafhankelijkheid van de “República de Bolivar” uitgeroepen.

Bevolking
Bolivia heeft 8 miljoen inwoners. De Indiaanse bevolkingsgroep bestaat uit quecha en aymara indianen die afstammelingen van de Inca’s zijn en in het westen van het land wonen. In het oosten, het amazonegebied, wonen andere groepen indianen zoals guarani’s, moxo’s, chiquitano’s, chiriguano’s en yuki’s. De mestiezen vormen 28% van de bevolking. Ze zijn mensen van indiaanse en blanke afkomst. De blanke bevolkingsgroep (ongeveer 12%) is veelal van Spaanse en Duitse oorsprong. Het overige deel bestaat uit Afrikanen en Aziaten.