home | algemeen | reisschema | reisverslag | fotogalerij | filmpjes | links | onze reizen

 

 

BRAZILIE
Hieronder vind je wat algemene informatie over Brazilie. In totaal zijn we hier ruim een week geweest in november 2007.
Wij hebben helaas alleen tijd gehad om de Iguazu watervallen te bekijken en Rio de Janeiro.

Wist je dat?
* Portugees de officiële taal is, maar door de vele invloeden van andere talen heeft het Braziliaanse Portugees ongeveer 10.000 worden meer dan het Portugees in Portugal
* De lokale valuta de Real (BRL) is. 10 BRL = € 3,92
* Het in Brazilië 5 tot 7 uur vroeger is ten opzichte van de Nederlandse winter(!)tijd
* Caipirinha, een rietsuikerlikeur met fijngestampte limoenen en veel suiker, de nationale drank is?

Ligging en landschap
Brazilië is qua grootte het vijfde land van de wereld en het beslaat 47% van Zuid/Amerika. Het is 240 keer zo groot als Nederland. Brazilië grenst aan Argentinië, Bolivia, Colombia, Frans-Guyana, Guyana, Paraquay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.
Het hoogland bestaat uit vlakke plateaus en bergruggen waar de meeste grote rivieren ontspringen. Door erosie zijn vel watervallen en stroomversnellingen ontstaan. De spectaculairste waterval is bij Iguaçu op de grens met Argentinië en Paraguay. In de buurt van de Atlantische kust komen veel pâes de açúcar (suikerbroden) voor. De bekendste ‘suikerbroodberg’bevindt zich in Rio de Janeiro. De laagvlaktes zijn onderdeel van de rivierbekkens van de grote rivieren.
Vanaf de Peruaanse Andes slingert de Amazone door Brazilië en mondt uit in de Atlantische Oceaan. De Amazone bevat de helft van het oppervlakte van het land en is tevens het grootste zoetwaterreservoir in de wereld. Pantanal is een onderdeel van het tweede grote rivierbekken in het zuidwesten en zuiden van het land. In de regentijd overstroomt dit gebied grotendeels en is het één van de laatste ongerepte natuurgebieden met een unieke flora en fauna.

Flora en fauna
Ongeveer de helft van de 5 miljoen soorten planten en dieren ter wereld zijn te vinden in het Amazone gebied. U vindt hier o.a. de naamgever van het land, de Pau do Brasil boom, maar ook de mahonieboom, cederboom en de rubberboom. In dit gebied leven o.a. apen, jaguars, poema’s, capibara’s, gordeldieren, luiaards, anaconda’s en giftige kikkers. Langs de kust leven zeekoeien en in de rivieren arapaima’s en zoetwaterdolfijnen. Gevaarlijk zijn piranha’s, sidderalen en pijlstaartroggen. Op de Braziliaanse stranden leggen nog 5 soorten zeeschilpadden hun eieren.

Klimaat
Brazilië staat bekend als een tropisch land maar door de grootte zijn er flinke klimaatverschillen. Er heerst o.a. een subtropisch regenwoudklimaat met hoge temperaturen en veel neerslag, een savanneklimaat in het hoogland, een steppeklimaat in het hete en droge noordoosten, een tropisch zeeklimaat langs de kust en een subtropisch klimaat in het zuiden.

Geschiedenis
Duizenden jaren voor Christus leefden vele indianenstrammen in het Amazone gebied. In 1500 werd Brazilië ontdekt door de Portugezen en zij begonnen met het opzetten van suikerrietplantages waarvoor slaven werden ingezet. Door ziektes en slavernij stierven veel indianen.

Hierdoor besloten de Portugezen slaven uit Afrika aan te voeren. De Portugezen bleven tot circa 1890 aan de macht en hierna werd Brazilië een republiek en werd de slavernij afgeschaft. Van 1964 tot 1982 is het leger aan de macht geweest die massaal investeerde in de infrastructuur en industrie waardoor de economie voor een lange tijd enorm bleef groeien. Toch raakte het land in financiële problemen en werd in 1985 de eerste president gekozen. De federale regering zetelt sinds 1960 in de hoofdstad Brasilia.

Bevolking
Brazilië telt meer dan 187 miljoen inwoners. De meeste mensen wonen in de (grotere) steden bij de kust. De bevolking is van Indiaanse, Afrikaanse, Europese en Aziatische afkomst. Hoewel de Afrikaanse en Indiaanse tradities in de bewoners voortleven, heeft Brazilië een overwegend Westerse cultuur.