home | algemeen | reisschema | reisverslag | fotogalerij | filmpjes | links | onze reizen

 

 

CARIBBEAN

Hieronder vind je wat algemene informatie over de Caribbean. Wij hebben deze eilanden ruim 2 weken bezocht
in februari 2004. Het hoogtepunt vonden we het bezoek aan de Tobago Cays (Grenadines).

MARTINIQUE


Martinique is een eiland in de Caribische Zee, ongeveer 700 kilometer ten zuidoosten van de Dominicaanse Republiek. Het behoort tot de Bovenwindse eilanden van de Kleine Antillen. De hoofdstad is Fort-de-France. Martinique vormt met Guadeloupe, dat ongeveer 150 kilometer noorderlijker ligt, de Franse Antillen. Martinique is verdeeld in vier arrondissementen: Fort-de-France, Le Marin, Saint-Pierre en La Trinité.

Geografie
De totale oppervlakte is 1.102 km². Martinique is van noordwest naar zuidoost ongeveer 60 kilometer lang. Het hoogste punt is de vulkaan Mont Pelée (1.397 meter)

Geschiedenis
Aanvankelijk werd Martinique bevolkt door Arowakken-indianen die er meer dan 2000 jaar woonden. Vervolgens drongen de Carib-indianen binnen, die de Arowakken hebben uitgeroeid. Columbus ontdekte Martinique op 15 juni 1502. In 1635 landden Franse kolonisten op het eiland. Zij roeiden de Carib uit, stichtten het eerste stadje (Saint-Pierre) en introduceerden het verbouwen van suikerriet. Als gevolg van oorlogen en verdragen ging Martinique verschillende keren van Franse in Britse handen over. Vanaf 1816 behoort het definitief tot Frankrijk. Bij een verschikkelijke uitbarsting van de Mont Pelée op 8 mei 1902 verzwolgen gloedwolken de toenmalige hoofdstad Saint-Pierre en kwamen vrijwel alle inwoners van de stad en de directe omgeving – zo’n 30.000 mensen – om, op twee na. Op 19 maart 1946 werd Martinique een overzees departement.SAINT LUCIA


Saint Lucia is een eilandnatie in het Caraíbisch gebied ten noorden van Saint Vincent en de Grenadines en ten zuiden van Martinique. Saint Lucia maakt deel uit van de Kleine Antillen. Het eiland maakt deel uit van het Britse Gemenebest.

Geografie
Het vulkanische eiland Saint Lucia is bergachtiger dan de meeste andere Caraíbische eilanden. Het hoogste punt is Mount Gimie op 950 meter boven zeeniveau. De vulkanische pluggen (Pitons) staan op de werelderfgoedlijst. De hoofdstad is Castries, waar ongeveer eenderde van de bevolking woont.

Geschiedenis
De Fransen waren de eersten die Saint Lucia koloniseerden. De Franse regering sloot een verdrag met de inheemse bevolking in 1660. IN de periode 1663-1669 grepen de Engelsen de macht op het eiland. Uiteindelijk, na 14 oorlogen met Frankrijk, kregen de Engelsen het eiland definitief in handen in 1814. Saint Lucia werd op 22 februari 1979 onafhankelijk en werd één van de landen van het Britse Gemenebest.SAINT VINCENT EN DE GRENADINES


Saint Vincent en de Grenadines is een onafhankelijk land in de Caribische Zee ten noorden van Grenada. Het maakt deel uit van het Brits Gemenebest en bestaat uit het circa 20 kilometer lange Saint Vincent en een aantal kleine eilande – de Grenadines: Bequia, Baliceaux Island, Mustique, Petit Mustique Island, Savan Island, Petit Canouan, Canouan, Mayreau, Tobago Cays, Union Island en Petit St. Vincent Island. De eilandengroep maakt deel uit van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen.

Geografie
De geografie van het belangrijkste eiland van Saint Vincent en de Grenadines is meestal vulkanisch en omvat zeer weinig grond op NAP-niveau. Er is ook een groot verschil tussen de kustlijnen aan beide kanten van het eiland. De windwaartse kant is zeer rotsachtig, terwijl de lijzijde uit vele zandige stranden bestaat en veel meer baaien heeft.

Geschiedenis
Saint Vincent en de Grenadines werden bij de Vrede van Parijs, gesloten tussen Engeland en Frankrijk in 1783, aan Engeland toegewezen.