home | algemeen | reisschema | reisverslag | fotogalerij | filmpjes | links | onze reizen

 

 

CHILI
Hieronder vind je wat algemene informatie over Chili. Wij hebben dit land ± 5 weken bezocht in
november/december 2005. Het hoogtepunt vonden wij het bezoek aan Torres del Paine.

Wist je dat?
* Spaans de officiële taal is in Chili en er nog kleine groepen Indianen de Indianentaal Aymara spreken
* De lokale valuta de Chileense Peso (CLP) is
* Het in Chili 6 tot 7 uur vroeger is ten opzichte van de Nederlandse winter(!)tijd
* Paaseiland (Rapa Nui, oftewel Navel van de wereld) zo heet omdat het op paaszondag werd ontdekt

Ligging en landschap
Chili, ‘het land waar de aarde ophoudt’, strekt zich als een lange sliert van ruim 4.200 kilometer uit langs de westkust van Zuid-Amerika. Deze ‘sliert’ is minimaal 64 en maximaal 350 kilometer breed. Chili is daarmee ongeveer 19 keer zo groot als Nederland.
Het land ligt ingeklemd tussen de Stille Oceaan links en het hoge Andes gebergte rechts. Aan de landzijde grenst Chili in het oosten aan Argentinië, in het noordoosten aan Bolivia en in het noorden aan Peru. Twee grote eilanden in de Grote Oceaan behoren tot het territorium van Chili; de Juan Fernández –eilanden (op 670 kilometer uit de kust) en Paaseiland (op 3.000 kilometer van de Chileense kust). Door zijn uitgestrekte vorm heeft Chili een grote variatie in landschappen zoals woestijnen, hoge en nog steeds actieve vulkanen, tropische regenwouden, steppen, ijskappen en helderblauwe meren.

Flora en fauna
Chili heeft een grote diversiteit aan flora en fauna door de verschillende klimaatzones en de enorme afstanden.
Er zijn vulkanen en woestijnen te vinden in het noorden, tropische regenwouden halverwege en gletsjers en ijskappen in het zuiden.
Er zijn verschillende soorten planten en bomen te vinden zoals de acacia, apeboom, eucalyptus, lariks maar ook genoeg diersoorten zoals de brilbeer, guanaco, lama, nandoe, poema en natuurlijk de condor.

Klimaat
Door de vorm van het land zijn er veel soorten klimaten die geleidelijk in elkaar overgaan.
In het noorden overheerst het woestijnklimaat, in het midden een mediterraan klimaat, op het Andes gebergte heerst een bergklimaat en Paaseiland is subtropisch.
Het zuiden is één van de natste streken ter wereld. In het uiterste zuiden vind men ijskappen en gletsjers.

Geschiedenis
Chili werd onderworpen aan de Europese veroveraars. De eerste was een Spaanse ontdekkingsreiziger die in 1535 Chili bereikte. Echter pas vanaf de expeditie van Pedro de Valdivia in 1540-1541 werden de eerste blijvende Spaanse nederzettingen gevestigd. In de 1e helft van de 19e eeuw brak er een onafhankelijkheidsstrijd uit in Chili.
Eind 19e eeuw veroverde Chili delen van Bolivia en Peru waardoor Bolivia haar toegang tot de oceaan kwijt raakte.
In 1884 werd in Chili het algemene kiesrecht ingevoerrd en een parlement gevormd. Ondanks deze vooruitstrevendheid ging Chili in de 20e eeuw gebukt onder een militaire dictatuur. In 1990 keerde de democratie terug.

Bevolking
In Chili wonen 14.500.000 inwoners en de meeste Chilenen zijn gericht op een Europese en Amerikaanse manier van leven.
Wel zijn er nog 3 grote inheemse bevolkingsgroepen; Aymaras en Atacameños in het noorden en Mapuches in het zuiden.
Ook de bewoners van Paaseiland dragen bij aan de kleurrijke samenleving. Chili is een modern Zuid-Amerikaans land, bedrijven werken efficiënt en op tijd komen is normaal.
Het levenstempo ligt echter nog niet zo hoog als in west-Europa. Chilenen hebben diep respect voor tradities en zijn gericht op familiebanden. De rolverdeling tussen de man en vrouw is nog erg traditioneel.
Onder tradities speelt de ‘Huaso’ een belangrijke rol, een soort cowboy die in veel feesten naar voren komt.