home | algemeen | reisschema | reisverslag | fotogalerij | filmpjes | links | onze reizen

 

 

PERUHieronder vind je wat algemene informatie over Peru. Wij hebben dit land (in combinatie met Bolivia)
± 4 weken bezocht in november 2006. Het hoogtepunt vonden wij het bezoek aan Machu Picchu.

Wist je dat?
* Spaans de officiële taal is en dat er ook nog twee indianentalen worden gesproken (Quechua en Aymará)
* De lokale valuta de Nuevo Sol (PES) is
* Het in Peru 6 uur vroeger is ten opzichte van de Nederlandse winter(!)tijd
* ‘Cuy’ (cavia!) een delicatesse is

Ligging en landschap
Van west naar oost bestaat Peru uit 3 gebieden: de Costa, de Sierra en de Selva. De Costa omvat het 2.400 kilometer lange woestijnachtige kustgebied, één van de droogste gebieden op aarde. Het regent er soms maar één keer per twee jaar.
De Sierra omvat het Andesgebergte en beslaat ongeveer 1/3 van Peru. Enkele bergen bereiken bijna een hoogte van 7.000 meter en hier zijn ook veel (actieve) vulkanen te vinden. In het grensgebied tussen Bolivia en Peru, bevindt zich het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld. De Selva omvat het gebied ten oosten van het Andesgebergte. Dit tropische laag-land beslaat meer dan de helft van het Peruaanse grondgebied en hier ontspringt in het hoger gelegen gedeelte de machtige Amazone rivier.
Lima is de hoofdstad van Peru. Ica is vooral bekend om de Nazca lijnen, een kilometer lang stelsel van nauwkeurig uitgevoerde lijnen, waarin je o.a. een aap, een vis en een slang kan herkennen. De Ballestas eilanden zijn een reservaat voor vogels en zeeleeuwen. Bij Puno, aan het Titicaca meer, bevinden zich drijvende rieteilanden waarop al meer dan 500 jaar de Uro’s wonen. Cuzco was de hoofdstad van het pre-Inca rijk, door de Inca’s ‘de navel van de wereld’ genoemd. Machu Picchu is de door Spanjaarden nimmer ontdekte ‘verloren stad’ van de Inca’s.

Flora en fauna
De flora en fauna van Peru is net zo veelzijdig als het land zelf. De vochtige dalen hebben een gevarieerde vegetatie, waaronder verschillende soorten orchideeën en bromelia’s.
Hier gaat het nevelwoud langzaam over in de tropische regenwouden van het Amazone gebied. In het regenwoud leven unieke dieren zoals de jaguar en de miereneter.
In de hooglanden leven de lama en alpaca, die al duizenden jaren geleden gedomesticeerd zijn door de hooglandindianen van Peru. De wilde varianten, de vicuña en de guanaco, leven alleen nog in natuurreservaten.
Voor de kust liggen de Islas Ballestas waar veel zeevogels, zeeleeuwen en zeeberen voorkomen.

Klimaat
Het weer in Peru is vooral afhankelijk van de hoogte en de afstand tot de kust.
Het kustgebied bestaat voor het grootste gedeelte uit woestijn en is heet en droog. Van januari tot en met maart is het zicht goed maar daarna heerst de ‘garua’ en komt de zon maar weinig door.
Het bergachtige binnenland is het aangenaamst in het droge seizoen van mei t/m september. ’s Nachts kan het hier flink vriezen.
In het Amazonegebied valt er in de maanden januari t/m april de meeste neerslag, de wegen zijn dan onbegaanbaar. De beste periode voor dit gebied is mei t/m juli.

Geschiedenis
Peru kent een hele reeks van verschillende culturen, zoals de Chavin cultuur en de Moche cultuur. De bekendste en laatste is natuurlijk de Inca cultuur. De inca’s legden wegen aan en bouwden aquaducten, terrassen, forten en tempels. Ook ontstonden er grote steden en vlaktes.
Rond 1520 brokkelde het Inca rijk langzaam af door o.a. interne conflicten en de komst van de Europeanen, waarna Peru door de Spanjaarden werd gekoloniseerd.In 1827 verwierf Peru onafhankelijkheid van Spanje.

Bevolking
Naar schatting bestaat de Peruaanse bevolking voor 47% uit raszuivere indianen, 32% uit mestiezen, 12% uit blanken, voornamelijk van Spaanse afkomst en 3% uit Afrikaanse en Aziatische herkomst. De meest indianen wonen in de Andes en in het Amazone gebied terwijl blanken en mestiezen veelal aan de kust wonen, en dan nog met name in grote steden als Lima, Arequipa en Trujillo. Na Bolivia is Peru het Zuid-Amerikaanse land met het hoogste percentage indianen. De hooglandindianen van de bergstreken behoren voornamelijk tot de Quecha’s. Rond het Titicaca meer wonen vooral Aymarás.